Forside | KN Tagdækning - Danmarks bedste til tagpap

Arla Flødeost - Holstebro

Holsterbro

Renovering af tag over igangværende produktion

 

Man skal være lidt Georg Gearløs for at løse sådan et projekt

 

Vi er på toppen af taget hos Arla Flødeost i Holstebro. Selvom det samlede antal kvadratmeter efterhånden nærmer sig 9000, er intet, som det plejer, og hver dag byder stadig på nye udfordringer.

 

Arla ønsker at udskifte alle tagflader med EPS-isolering til ubrændbar Rockwool. Det betyder en totalrenovering af hele tagdækningen og dermed udskiftning af ovenlys. Det gør ikke projektet mindre vanskeligt, da strenge krav skal forhindre støv, skidt o.l. udefra i at komme ind i produktionen, der kører samtidig med at tagdækningen er i gang. Det kan et overstående telt og tæt kommunikation og koordinering med Arlas bygningsansvarlige minimere risikoen for, når der åbnes op ned til produktionen.

 

Vi arbejder på tredje etape. Hver etape har taget noget længere tid end ved mere almindelige tagdækninger. Tagfladen hos Arla er nemlig ikke som de fleste. Her er der næsten ikke fire sammenhængende m2 uden et forbigående rør, en maskine eller et kørende anlæg.

 

Alt arbejde foregår i telt

Varmen inde i teltet rammer som en hedebølge på en varm sommerdag. Kurt arbejder fokuseret med at udlægge skotrendekiler, mens René og Thomas assisterer Christoffer, der er kravlet ind under en meget stor maskine, gennem en 20 cm bred sprække, hvor han ligger og arbejder i flotteste søstjerne position. Der skal jo også brandes pap under maskinen, og det må løses. 

 

’Alt skal hele tiden tilpasses, der er ingen standardløsninger. Vi udvikler hele tiden på vores tilgang og procedure ad hoc’, fortæller Thomas Olesen, der er ansvarshavende tagdækker på projektet. ’Vi har været nødt til løbende at tilpasse os de vanskelige omstændigheder og pludselige forhindringer, der opstår, når man har med denne type projekt at gøre. ’…næste gang, vi flytter teltet, drejer vi det 90 grader, så kan vi nemlig spare nogle teltrykninger’, konstaterer Thomas og slår fast, at man altså skal være lidt Georg Gearløs for at arbejde på sådan et projekt.

 

Thomas har været koblet på projektet siden etape 1 og har erfaret, at det næsten er umuligt at planlægge og forudse, hvad næste forhindring kan byde på.

 

’Dette projekt adskiller sig fra andre ’standard’-projekter på den måde, at man næsten aldrig står oprejst. Der er hele tiden så mange ting, der skal tages højde for i jordhøjde, at vi næsten må kravle rundt og lave det hele’, siger Thomas.

 

Logistikken er den største udfordring

Entreprisechef og projektleder Peter Gregersen er ikke i tvivl om, hvad der har været den største udfordring fra hans side af bordet: Nemlig logistikken. ’På en tagflade, hvor der findes så mange elementer af maskiner, rør og kørende anlæg, bliver man nødt til at bryde projektet op i mindre dele og arbejde omkring elementerne. Det håndteres ved at stroppe maskinerne op i det overhængende telt, som på den måde gør det muligt at arbejde under dem, uden at påvirke produktionen’, fortæller Peter og fortsætter, ’når man arbejder på så lille et område, som kun rykkes 10 meter ad gangen, stiller det store krav til koordineringen af materialer i form af tilgangen til taget: Hvorfra skal tingene kranes op? Hvor er der plads til dem? Hvornår skal de ankomme og i hvilke mængder? Der stilles generelt store krav til fremsynethed, planlægning og nøje koordinering på et projekt af denne kaliber’, fortæller Peter. ’Man er nødt til at have fingeren på pulsen hele tiden, så man sikrer, at de forskellige processer overlapper hinanden de rigtige steder og så vi udnytter tiden, alle hænder bruges og produktionen holdes i gang.’

 

Samarbejde og koordinering i højsæde

Når Peter og Thomas hver især skal komme med deres bud på, hvordan KN Tagdækning løser så kompliceret et projekt med succes, står det klart, hvor vigtigt det tætte samarbejde mellem kompetencer og fagfolk er.

 

’Hos KN Tagdækning har vi noget gåpåmod, som gør, at vi ikke er blege for at kaste os ud i specielle og komplicerede projekter. Vi er fleksible, opstillingsparate og tilpasser os miljøet og udfordringerne’, siger Peter. ’Vores overordnede indstilling til projektet er præget af fleksibilitet. Det betyder både, at vi gerne arbejder nat og weekend for at tilpasse os Arlas produktion, når der skal åbnes op ned til produktionen. Men det betyder også, at vi i processen er fokuseret på at skabe holdbare løsninger, der løbende tilpasses ud fra udfordringen og i løbende dialog med de forskellige parter. Via erfaringen fra de tidligere etaper har vi fået en solid og effektiv rutine op at køre, som gør at vi er meget bedre til at risikoafdække og forudse processen på denne tredje etape. På den måde er vi en succes, når de ikke mærker, at vi er der.’

 

For Thomas står det klart, at den rette indstilling og det gode team er med til at bære det komplicerede projekt succesfuldt i hus.

 

’Vi har det sjovt. Vi griner sammen. Også selvom det er udfordrende. Kollegaerne spiller en stor rolle ift. at lave et godt stykke arbejde. Vi sørger for at kommunikere og finde løsninger i fællesskab. Det gode team er både med til at sikre flowet, da vi kender hinanden og ved, hvad vi skal gå i gang med og hvor vi skal hjælpe hinanden. Vi ved også, at det er et bøvlet tag, men det nytter ikke at være negativ, det kommer vi ingen vegne med. Så det vigtigste er den positive indstilling og at vi finder en god løsning på tingene,’ siger Thomas med et smil.

 

Bygherre er godt tilfreds

Bygningsansvarlig ved Arla, Keld Bjerrum, er også godt tilfreds med samarbejdet.

 

’KN Tagdækning havde en skarp pris og havde samtidig mod på at kaste sig over opgaven, selvom det er et vanskeligt projekt – og så har de generelt løsningerne på de forskellige udfordringer. Derfor valgte vi dem til at lave vores tag.’

 

På daglig basis har Keld et tæt samarbejde med KN Tagdækning på opgaven. En daglig dialog med Peter og tagdækkerne på taget, gør, at projektet kan koordineres ift. produktionen. Opsyn og indvendig brandvagt udfører Arla selv, efter at der er slukket for gassen.

FAKTA

KundeArla Flødeost
Entreprise Tagdækning, isolering, ovenlys, nedbrydning, opstropning af maskiner
Omfang 9000
Udført 2017